nasiona orzechy stosowanie na zdrowie

Nasiona, orzechy i pestki. Jakie są korzyści z ich spożywania?

Orzechy, nasiona i pestki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Można je wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Orzechy sprawdzą się zarówno podawane z mięsem jak i na słodko. Można zrobić z nich masło orzechowe lub wykorzystać jako składnik sosu. Nasiona są najczęściej dodawane do pieczywa oraz wypieków, podobnie jak pestki. Wiele osób uwielbia jeść je jako przekąskę, ponieważ są smaczne i zdrowe. W tym artykule poznacie korzyści płynące z włączenia orzechów, nasion oraz pestek do swojego jadłospisu.

Nasiona i pestki

Z ziaren najpopularniejsze są pestki dyni, słonecznika oraz wiórki kokosowe. Wykorzystuje się je w przemyśle cukierniczym oraz przy pieczeniu pieczywa.

Wiórki kokosowe zadziałają na poprawę pracy przewodu pokarmowego. Zawierają witamy z grupy B i witaminę E oraz dużo białka i żelaza, a także nienasycone kwasy tłuszczowe w ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy i potas.

Pestki słonecznika warto skubać w stanach depresyjnych, przy bezsenności i stanach lękowych. Zawierają witaminę B1, witaminy A, B3, D, E, lecz również związki mineralne takie jak cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pestki dyni wspomogą nasz obciążony stresem i pracą mózg. Dodatkowo regulują przemianę materii. Mają w sobie dużo cynku i lecytyny oraz soli mineralnych. Zawierają również sporą ilość tłuszczów i witaminy A, B9, B15.

avocado, halves, cross section

Poniżej prezentuje wartości odżywcze w poszczególnych nasionach oraz pestkach:

Pestki dyni

SkładnikZawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna)559 kcal / 2339 kJ
Białko30,23 g
Tłuszcz ogółem49,05 g
Kwasy tłuszczowe nasycone8,659 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone16,242 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone20,976 g
Kwasy tłuszczowe omega-30,180 g
Kwasy tłuszczowe omega-620,796 g
Węglowodany10,71 g
Błonnik pokarmowy6,0 g

Wiórki kokosowe (zawartość na 100g produktu)

SkładnikMiąższ
kokosa
Wiórki
kokosowe
Mleczko
kokosowe 
Kalorie (wartość energetyczna)354 kcal / 1481 kJ660 kcal / 2763 kJ230 kcal / 962 kJ
Białko3,33 g6,88 g2,29 g
Tłuszcz ogółem33,49 g64,53 g23,84 g
Kwasy tłuszczowe nasycone29,698 g57,218 g21,140 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone1,425 g2,745 g1,014 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,366 g0,706 g0,261 g
Kwasy tłuszczowe omega-30 g0 g0 g
Kwasy tłuszczowe omega-60,366 g0,706 g0,261 g
Węglowodany15,23 g23,65 g5,54 g
Błonnik pokarmowy9 g16,3 g2,2 g

Pestki słonecznika (zawartość na 100g produktu)

SkładnikSłonecznik suszonySłonecznik prażony
Kalorie (wartość energetyczna)584 kcal / 2508 kJ582 kcal / 2435 kJ
Białko20,78 g19,33 g
Tłuszcz ogółem51,46 g49,80 g
Kwasy tłuszczowe nasycone4,455 g5,219 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone18,528 g9,505 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone23,137 g32,884 g
Kwasy tłuszczowe omega-30,083 g0,060 g
Kwasy tłuszczowe omega-623,050 g32,780 g
Węglowodany20,00 g24,07 g
Błonnik pokarmowy8,6 g11,1 g

Orzechy

Mamy całe mnóstwo rodzajów orzechów. Wszystkie wykazują korzystne właściwości dla naszego orgiazmu. Przyjrzyjmy się z bliska kilku najpopularniejszym ich rodzajom.

peanut, food, nuts

Orzechy laskowe:

Są to owoce leszczyny, bogate w witaminę młodości. Prócz dużej dawki witaminy E można w nich znaleźć także witaminy z gruby B, Dzięki temu świetnie się sprawdzą się w walce ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo dzięki dużej zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego takim jak miażdżyca oraz zakrzepy.

Orzechy włoskie:

Orzechy włoskie są powszechnie dostępne w naszym kraju. Bogate w zdrowe tłuszcze roślinne pomagają chronić układ krążenia oraz serce. Pomimo, że zawierają mnóstwo kalorii warto włączyć je do swojego jadłospisu. Kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe, oba występują w naszym polskim orzechu. Naukowcy wciąż badają jak dokładnie działa jedzenie orzechów włoskich na raka, jednak kwasy te wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. Z wyglądu przypominają korę mózgową i dzięki temu kojarzą się nam z poprawą funkcjonowania mózgu. Nie bez powodu, ponieważ kwasy omega 3 w nich zawarte są jednym z głównych elementów budulcowych komórek mózgowych.

Orzechy nerkowca:

Orzechy nerkowca prócz walorów smakowych mają tak jak swoi kuzyni wiele pozytywnych aspektów zdrowotnych. Potrafią chronić przed rozwojem cukrzycy typu II. Ich dodatkowym atutem jest duża zawartość niacyny, która działa kojąco na układ nerwowy. Prócz witamin z grupy B działanie uspokajające wspomagają magnez oraz potas. Ich niewątpliwym atutem jest smak. Uważane są za najsmaczniejsze orzechy świata. Warto spróbować zrobionego z nich masła!

Migdały:

Migdały są nasionami migdałowca, powszechnie jednak błędnie nazywa się je orzechami. Za swoje właściwości zyskały tytuł „króla orzechów”. Jedzone regularnie każdego dnia podwyższają poziom witaminy E w orgiazmie, obniżają poziom złego cholesterolu oraz normują ciśnienie tętnicze krwi. Świetnie także regulują nasz metabolizm sprzyjając odchudzaniu. Należy jednak uważać aby nie jeść ich gorzkiej wersji, która w nadmiarze może okazać się trująca. Na rynku dostępne są migdały słodkie i właśnie gorzkie. W sklepach i marketach powszechnie kupić można jednak tylko migdały słodkie.

nuts, almonds, seeds

Podsumowanie

Orzechy, nasiona oraz pestki stanowią ważną część diety zdrowego człowieka. Kiedyś można było jeść ich spore ilości. Potem zaniechano tego z powodu ich wysokiej ceny. Na szczęście zostały one już obniżone. Poza tym osoby dbające o swoją linie nie mogę jeść ich dużych ilości przez co kilogramowa paczka starczy na długi okres czasu. Prócz aspektów prozdrowotnych nasiona i pestki, a także orzechy są w stanie polepszyć wygląd naszych włosów, skóry oraz paznokci. Ich jedyną wadą jest niestety wysoka kaloryczność.

Więcej sprawdzonych produktów znajdziecie w naszym sklepie: Organic – Nasiona i Ziarna