Tłuszcz to problematyczny składnik codziennej diety, zazwyczaj kojarzony z nabywaniem niepożądanych, dodatkowych kilogramów. By zniwelować ten niechciany, a także stereotypowy efekt spożywania tłuszczów – wynikający ze spożywania tłuszczów nic nie wnoszących do zdrowia, i to w nadmiarze – warto pozyskać wiedzę, która pozwoli uzupełnić dietę o tłuszcze działające prozdrowotnie, tak by cieszyć się całym szeregiem zalet spożywania zdrowych tłuszczów. Korzyści, które w tym stereotypowym ujęciu są niesłusznie pomijane. Wiedzę na ten temat pomoże rozwinąć ten artykuł.
Oleje, masła – dlaczego warto stosować naturalną suplementację?
Naturalna suplementacja, na przykład w postaci olejów i maseł, jest o tyle atrakcyjną propozycją dla każdej osoby dbającej o zdrowie, że pozwala dostarczyć organizmowi skondensowanej ilości składników odżywczych, bez dodatkowej chemii, której zastosowanie cechuje aż do 80% znajdujących się na rynku zdrowotnych suplementów (w których substancje czynne są syntetyczne). Te mogą stanowić wobec zdrowia, tak fizycznego, jak i psychicznego, broń obosieczną, z jednej strony zapewniając organizmowi substancje, których potrzebuje. Z drugiej strony długoterminowo przyczyniając się do nagromadzenia w organizmie substancji szkodliwych, które kumulują się w ciele wraz ze wszelkimi negatywnymi wpływami i tak już zanieczyszczonego, współczesnego środowiska, gdzie czyha na nas stres, zanieczyszczenia, czy używki.
Naturalne suplementy – takie jak masła, oleje – dają organizmowi podobny chemicznym substancjom zastrzyk energii, przy czym korzystność działania tego dopływu pozytywnej siły jest długofalowa, a nie chwilowa. Dobrze dobrane do potrzeb organizmu masła i oleje pozwalają osiągnąć wszystko to, co obiecują substancje chemiczne, bez ponoszenia kosztów zdrowotnych w długoterminowym rozrachunku. Dzięki włączeniu do diety tego rodzaju substancji możemy cieszyć się nie tylko wspomnianym już poprawieniem ogólnej kondycji organizmu i poziomu energii, ale także szeregiem innych korzyści: opóźnieniem procesów starzenia, uszczelnieniem układu krwionośnego, eliminacją stresu oksydacyjnego. poprawę kondycji skóry, a nawet mentalnego zdrowia. Suplementy naturalne, odwrotnie do tych sztucznych, wspierają wzajemnie swoje działanie i mogą być stosowane jednocześnie i zamiennie. Z powodzeniem można więc wybrać z maseł i olejów preparaty korzystne na wszystkie z tych aspektów ludzkiego dobrobytu i zdrowia.

Oleje jako suplement diety
Decydując się na suplementację diety olejami do wyboru mamy szereg produktów w różnym przedziale cenowym (np. olej owsiany, z malin, z czarnuszki, z pestek dyni, z pestek winogron, konopny, z orzechów włoskich). Najprościej jest zastąpić najpopularniejsze oleje kuchenne, które nie mają wysokich wartości prozdrowotnych (rzepakowy, słonecznikowy) bardziej korzystnym dla zdrowia zamiennikiem, a nawet zamiennikami, ponieważ oleje można zamieniać w kuchni częściej, niż można by stosować zamiennie suplementy chemiczne. Do codziennego użytku podczas przygotowywania potraw przydadzą się takie oleje jak: olej lniany (do sałatek, ponieważ powinien być spożywany na zimno), bogaty w kwasy wielonasycone i wpływający korzystnie na pracę układu krążenia lub olej kokosowy, który nada się już do smażenia i przyrządzania ciast i deserów, a cechuje się takimi właściwościami, jak działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, łagodzenie cholesterolu i korzystny wpływ na skórę. Wybierając olej pamiętajmy o kilku kwestiach, niezależnie od tego, o jaki produkt tego typu chcemy dietę uzupełnić. Wybrany olej powinien być tłoczony na zimno (tłoczenie na gorąco pozbawia produkt wielu korzystnych właściwości, witamin, NNKT). Ponadto wybierajmy oleje jak najświeższe, by nienasycone kwasy tłuszczowe nie uległy znaczącemu utlenieniu. Szukajmy produktów z pierwszego tłoczenia, nierafinowanych i niefiltrowanych. Produkt należy stosować z rozwagą, jednak przed przedawkowaniem olejów i rozpuszczalnych w nich witamin chroni sama natura – oleje nie smakują zbyt dobrze, gdy są ze sobą mieszane bezpośrednio w przygotowanej potrawie, tak więc, jeżeli spożywamy rozsądną liczbę posiłków, trudno z tego rodzaju produktami przesadzić.
Masła jako suplement diety
Dietę w sposób naturalny uzupełnić można nie tylko olejami, ale i masłami. Ciekawym uzupełnieniem diety może okazać się masło ghee (masło klarowane). Przygotowanie tego produktu polega na podgrzaniu masła, odparowaniu wody i oddzieleniu od tłuszczu innych cząsteczek stałych. Źródłowo produkt ten wytwarzano na terenach Azji, gdzie, co warte podkreślenia, od wieków był elementem medycyny naturalnej i alternatywnej, stając się ważną częścią produktów używanych w Ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Produkt zasłużył sobie na miejsce w cennym gronie leczniczych substancji z powodu szeregu zalet – masło tego typu bogate jest w witaminy A, D, E i K oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, posiada szereg właściwości prozdrowotnych, takich jak poprawa trawienia, podniesienie klarowności i spokoju umysłu, a także pamięci, wzmacnianie tkanki łącznej w organizmie. Ponadto masło klarowane nie stanowi istotnego ryzyka chorób układu krążenia. Ze wszystkich tych powodów warto więc włączyć ten produkt do diety, wykorzystując choćby do przygotowywania mięsa, warzyw, czy ryb. Codzienne posiłki poleca się uzupełnić także masłem orzechowym, które także traktować można jako suplement, bo, włączone do codziennego planu żywieniowego, stanowić będzie doskonałe źródło węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i mikroelementów. Wybierając produkt tego typu warto zakupić masło w profesjonalnym sklepie z odżywkami, szukając tego, które zawiera 100% orzechów, bez dodatków soli czy cukru. Masło orzechowe możemy także przyrządzić sami. Ten suplement diety z powodzeniem potraktować można po prostu jako przekąskę i nie tyle dodawać do potraw (chociaż i to jest zdrowym rozwiązaniem), co zjeść łyżeczkę czy dwie, kiedy najdzie nas ochota na coś niezdrowego. Po co jeść niezdrowo, kiedy można przyjemnie zaspokoić apetyt zdrowymi tłuszczami!
Pamiętajmy, że naturalne suplementy, poza wymienionym wyżej szeregiem zalet, cechuje ponad wszystko bogactwo smaków, którego trudno szukać w suplementach chemicznych, tak, że efektowne będą nie tylko skutki stosowania tych produktów, ale i same ich przygotowywanie i konsumowanie. Z tego choćby względu warto się na te produkty skusić!
Więcej olejów i maseł dostępnych jest w naszym sklepie: Organic – Oleje i Masła.